HemoTreat H – Conferința Națională de Medicina Familiei

Stimați colegi în primul rând vă spun,

Bună ziua!

Astăzi mă aflu în fața dumneavoastră în două calități, pe de o parte ca să vă prezint un nou produs și am să vă explic foarte succint despre ce este vorba, iar în al doilea rând ca director de cercetare pe două proiecte care au fost făcute pe acest nou produs destinat tratării hemoroizilor. Primul studiu clinic a fost făcut acum 1 an și jumătate pe un lot de aproximativ 50 de pacienți, studiul a fost un studiu farmacologic de tip dinamic cu două loturi, un lot care a fost matur și un lot pe pacienți efectiv. După o lună și jumătate de studiu, produsul pe care îl vedeți în continuare a fost făcut în România dispozitiv medical clasa a 2-a, acceptul SUA FDA pentru a deveni un produs care în momentul de față se vinde în România și SUA.

Partea a doua a acestui studiu este începută de circa o lună de zile este un studiu solicitat de cei din SUA cu scopul de a demonstra mai mult și iconografic mai multe dovezi de eficacitate a acestui produs. Există și un studiu complementar făcut cu niște produse în SUA care sunt comparative cu aceleași componente și aceleași indicații dar cu rezultate diferite.

Foarte pe scurt, este vorba despre un produs care se numește Hemotreat H destinat tratamentului curativ al hemoroizilor. Așa după cum știți în momentul de față există o incidență de aproximativ 20-25% din populație care suferă de afecțiuni hemoroidale. Vă spun și din experiența clinică, încercând de-a lungul anilor diferite produse de regulă pentru fiecare din stadiile 3 și 4 singura soluție era cea chirurgicală cu mențiunea că și pe bandările de hemoroizi avem recidive. Fac și bandări de hemoroizi, îi fac și chirurgical în același timp, am mers și pe cremă.

Sigur că din punct de vedere chirurgical pentru noi ar putea să spună unii dintre colegi că nu este foarte eficient, am prefera să tratăm chirurgical. Da dar pentru pacient este mai bine să îl tratezi fără intervenție chirurgicală.

Acest produs are o formula nouă și inovativă și pot sa va spun că pe studiul clinic am avut o eficiență de 97%. Ce înseamnă această eficiență? O să vedem putin mai departe pe niște slide-uri, a fost o scală de evaluare pentru fiecare pacient în parte, la începutul studiului trebuia să ne răspundă de la 1 la 5 cu un punctaj:

Care erau simptomele: durere, sângerare, prurit, tenesme rectale și uneori chiar și cu parte de incontinență anală;
Acest procent de 97% se referă la rata de răspuns favorabil al pacienților.

Acest produs este destinat hemoroizilor de gradul 1,2 și 3 cu scop curativ și gradul 4 cu scop de reconversie la gradul 2. În stadiul 4 când există de regulă combinație și cu hemoroizii externi, acei cei interni sunt prolabați asociați de foarte multe ori și cu prolaps rectal sigur, nu reușim să tratăm 100% hemoroizii, dar ce înseamna gradul 4 ca simptome? Gradul 4 simptomatic înseamnă automat: prurit foarte intens, rectoragii și tenesme rectale după fiecare defecație. Scopul în acest stadiu nu mai este unul curativ ci să spunem unul “paleativ” de a-l converti la gradul 2. Gradul 2 care ulterior dacă nu cedează se poate merge pe ligatură, pe bandare de hemoroizi fără intervenție chirurgicală.

Am încercat să vedem dacă pe fisurile anale are efect. Sunt foarte multi pacienți, asa cum știți se spune că fiecare fisură anală este de fapt satelitul unui hemoroid. Totdeauna când avem o fisură anală de regulă căutăm și un hemoroid undeva și am încercat să vedem dacă are eficacitate și pe aceste fisuri anale. Pot să vă spun că în foarte multe cazuri a favorizat și la vindecarea fisurilor anale cu o mențiune: de regulă fisurile anale când se vindecă, se vindecă, cu cicatrizare și cu strâmtorarea orificiului anal ceea ce duce la o nouă recidivă cu alte fisuri anale. În aceste cazuri, avem de acum un an de zile de la finalizarea studiului pot să vă spun că nu au recidivat fisurile anale. Sigur că mai avem nevoie de puțin timp, nu pot să spun că peste 5 ani va fi perfect, dar cred că aceste fisuri anale prin refacerea colagenului local, nu se vor mai reface cu alte rupturi.